Az arcüreggyulladásról

Az arcüregek a fejben lévő üregek, amelyeket normál esetben levegő tölt ki. Ha Önnek arcüreggyulladása van, az üregeket borító nyálkahártya gyulladásba jön.
A gyulladás miatt az orrmelléküregek és az orr közötti összeköttetés eldugul. A melléküregek váladékkal telnek meg, és ez a folyamat olyan tüneteket okoz, mint például az arcban jelentkező fájdalom, fejfájás, orrdugulás...
A gyulladást vírusok, baktériumok, gombák, allergia vagy valamilyen autoimmun betegség is okozhatja.

Ön nincs egyedül! Az arcüreggyulladás előfordulása minden évben egyre nő:
 • A felnőtt lakosság 90%-a életében
  legalább egyszer szenved heveny
  (4 hétnél rövidebb ideig tartó tünetekkel járó)
  arcüreggyulladásban1
 • Csaknem minden 10. ember szenved
  krónikus (12 hétnél tovább tartó
  tünetekkel járó) arcüreggyulladásban2

Mivel egy gyógyszerésznek vagy általános orvosnak ránézésre nehéz meghatároznia az arcüreggyulladása eredetét, a betegek gyakran kombinált kezelést kapnak: antibiotikum, kortikoszteroid orrspray, dekongesztánsok (nyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerek), antihisztaminok, stb. Ezáltal a kezelés meglehetősen költséges (egy ilyen megbetegedés kezelése akár a 10 000 Ft-ot is meghaladhatja). Sok kezelés helyi, tüneti kezelést biztosít, és csak elfedi a valódi problémát, emiatt az állapot akár krónikussá is válhat.

 1. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/69656-sinusitis-bijholteontsteking.html
 2. Hastan, D. ea. "Chronic rhinosinusitis in Europe - an underestimated disease. A GA2LEN study". Epidemiology and genetics. (2011)